Terug naar overzicht
Young professionals

Hoe PublieKracht voor Christian de kloof tussen studeren en werken verkleinde

Lees verder

Christian is Young Professional en deelt zijn verhaal over zijn tijd bij PublieKracht. Hoe is hij bij ons terecht gekomen, aan welke projecten heeft hij gewerkt, hoe heeft hij het Young Professional Programma ervaren en hoe ziet de toekomst er voor hem uit? Hij deelt het met ons en geeft advies voor mede-Young Professionals.

Wie ben je?

"Mijn naam is Christian van Oosten, ik ben 26 jaar oud en woon in de binnenstad van Gouda. Na de middelbare school wist ik niet zo goed welke richting ik op wilde. Uiteindelijk ben ik de bachelor Sociale Geografie en Planologie gaan volgen aan de Universiteit Utrecht. Na de bachelor heb ik mij verder verdiept in stadsgeografie met de master ‘Urban Geography’. Sinds kort mag ik mij officieel afgestudeerd noemen. Eind januari behaalde ik mijn masterdiploma, weliswaar met enige vertraging, maar dat mocht de pret niet drukken. In mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig. Aan de gewichten trekken, hardlopen, boulderen en padellen behoren tot de hobby’s."

Hoe ben je bij PublieKracht terecht gekomen?

"Sinds september 2022 werk ik bij Publiekracht. Hoe ik bij Publiekracht terechtgekomen ben is wel een interessant verhaal. In de periode dat ik aan het afstuderen was werd ik benaderd door detacheringsbureau Sement. Sement bleek een kantoor bij mij om de hoek te hebben en al snel hadden we een gesprek op kantoor gepland staan. Het gesprek wat volgde was zeer positief en heb ik bij hen niet veel later een contract getekend. Omdat Sement en Publiekracht in die tijd heel nauw samenwerkten ben ik via Publiekracht een individueel en groepscoachings- traject gestart. De individuele coaching van Tjeerd Schiphorst en de coaching in een groep met andere starters binnen de overheid was heel prettig. Beide vormen van coaching zetten je aan het denken over hoe je je werk doet en vooral hoe werken bij de overheid eruitziet."

Kan je meer vertellen over jouw opdracht?

"Zoals ik al aangaf werk ik bij de gemeente Lopik. Een kleine gemeente met ongeveer 14,5 duizend inwoners gelegen tussen Schoonhoven en IJsselstein. Ik werk daar als beleidsadviseur economie, toerisme en recreatie binnen team fysieke leefomgeving. In dat team komt expertise op het gebied van ruimtelijke ordening, wonen, vergunningverlening en handhaving, duurzaamheid, energie, omgevingswet en dus ook economie en toerisme en recreatie samen. Zelf houd ik mij voornamelijk bezig met het adviseren van het bestuur en dan in het bijzonder de wethouder economie en de burgemeester als het gaat om recreatie en toerisme. Projecten waar ik aan gewerkt heb lopen uiteen. De afgelopen periode heb ik mij bezig mogen houden met de aansluiting van de gemeente bij een dienstverlening voor ondernemers, het opzetten en begeleiden van een samenwerking op het gebied van veiligheid op het bedrijventerrein en het voeren van gesprekken met diverse Lopikse ondernemers over toekomstplannen. Dit is slechts een kleine greep uit een aantal projecten maar geeft wel aan dat het werk divers is. In Lopik ben je beslist niet gefocust op één klein onderdeel van bijvoorbeeld economie, je gaat over het bredere plaatje. Dat is ook precies wat het werk daar zo leuk maakt. De korte lijnen met andere afdelingen en het bestuur maken het werk prettig en dynamisch. Je hebt écht invloed!"

Hoe heb je het Young Professional Programma ervaren?

"In de loop der tijd is het belang van goede begeleiding en coaching voor een starter (binnen de overheid) mij steeds duidelijker geworden. Daarom was het zo prettig dat er veel energie is gestoken in zowel het individuele als het groepscoachingstraject. Er wordt naar je omgekeken en goed geluisterd. Dat is wat mij betreft wat het Young Professional Programma (YPP) zo prettig maakt en tekent. De begeleiding was persoonlijk en gericht op hoe jij je zo goed en duurzaam mogelijk kunt ontwikkelen als persoon, maar vooral op professioneel vlak. De ontwikkeling op professioneel vlak werd mede mogelijk gemaakt door het opleidingsbudget dat beschikbaar was. Het opleidingsbudget heb ik gebruikt voor een inhoudelijk opleiding op het gebied van economie, maar ook om skills als helder schrijven en politieke sensitiviteit te verbeteren. Politieke sensitiviteit gaat erover hoe je zo effectiefmogelijk rekening kunt houden met de politieke kant van je werk als adviseur voor een overheidsbestuur. Ik heb bij de keuze voor opleidingen, trainingen en cursussen vooral gekeken naar waar mijn functie om vraagt en waar ik zelf in zou willen verbeteren en ontwikkelen. Wanneer deze zaken overlappen is het voor mij een ‘go’.

Wat ik zelf een mooi onderdeel vond van het YP-programma was de coaching in groepen. In dit traject kwam je ééns in de twee maanden samen met andere starters binnen de overheid om te reflecteren op het werk en om de werkomgeving beter te leren begrijpen.  De bijeenkomsten warenlaagdrempelig en gericht op het uitwisselen van ervaringen op de werkvloer. Onderwerpen als opdrachtgeverschap, opdrachtnemerschap, persoonlijke communicatie, drijfveren en netwerken kwamen terug in het traject."

Hoe verliep de overname?

"Tijdens het periodieke ontwikkel- en voortgangsgesprek bij de gemeente Lopik is van beide kanten de interesse getoond voor een overname. Vanaf dat moment is er goed gesproken over wat dit inhoudt en wanneer dit zou kunnen. Omdat de functie van beleidsadviseur economie, toerisme en recreatie mij goed beviel en de gemeente ook tevreden was, zijn concrete stappen gezet richting overname. Op 1 februari tekende ik officieel het contract bij de gemeente en mag ik mij ambtenaar noemen. In de functie, taken en verantwoordelijkheden is weinig veranderd.

Het traject van bijna 1,5 jaar bij Sement en Publiekracht heeft mij geholpen om de kloof tussen studeren en werken te verkleinen. Het heeft een boost en de tools gegeven om de overstap van het studerende leven naar het werkende leven te maken. Een studieomgeving en een werkomgeving vragen toch wat andere vaardigheden als je het mij vraagt. Het goede contact met de adviseurs en coaches bij Publiekracht (en Sement) ga ik missen. Het is fijn om buiten de plek waar je werkt een netwerk te hebben waarmee je regelmatig kan sparren, zeker als je net begint met een professionele baan."

Hoe zie je de toekomst voor je?

"Als ik kijk naar de toekomst dan wil ik nog ontzettend veel leren en ontdekken. Zo zou ik graag meer inhoudelijke kennis op het gebied van lokale en regionale economie willen op doen. Maar ook beter willen leren begrijpen hoe je gebiedsmarketing kunt opzetten om de lokale en regionale toeristisch-recreatievesector te versterken. Maar ook vaardigheden als adviseren en presenteren zou ik graag verder willen uitbouwen. Ik ben graag generalistisch bezig, overal iets van af weten. Maar ik weet ook dat specialisatie mij veel kan brengen. In de toekomst wil ik graag naast de interesse om het grotere plaatje te zien en overzicht te hebben, ook de diepte induiken."

Aan wie zou je PublieKracht aanraden?

"PublieKracht is wat mij betreft een absolute aanrader. Als je net klaar bent met je studie of al langer afgestudeerd bent en zoekt naar dat steuntje in de rug en een mooie functie binnen de overheid, kom dan zeker in contact met één van de adviseurs van Publiekracht of Tjeerd Schiphorst. Zij kunnen je verder helpen."

Jouw verhaal hier?

Wil jij net als Christian aan de slag bij de overheid, en werken aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling? Kijk eens bij onze vacatures of kom drinken om kennis te maken.

Young Professional Program

Bij PublieKracht staat jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling voorop. We kijken verder dan alleen je opleiding en willen weten waar je elke dag voor opstaat. Je krijgt een plek in ons Young Professional Program, met coaching van onze Talent Manager, deelname aan een persoonlijk ontwikkeltraject, een opleidingsbudget en gezellige netwerkevenementen. Alles om jouw unieke talenten te laten groeien!